

LAKE TAHOE WEST SCIENCE SYMPOSIUM

Hosted by the Lake Tahoe West Restoration Partnership

Day 1: Tuesday, May 19, 2020 | 9:00 am – 2:00 pm **Day 2**: Friday, May 29, 2020 | 9:00 am – 2:30 pm

LOCATION: Remote meeting via Zoom. **To attend, you will need to <u>register here</u> in advance of the meeting**. After registering, you will receive a confirmation email containing information about how to join the meeting. By registering once, you can attend both days.

MEETING GOALS

- 1. Present and discuss findings from the Lake Tahoe West (LTW) modeling effort and how those results inform future resilience of the Lake Tahoe basin landscape.
- 2. Highlight how modeling results informed the LTW Landscape Restoration Strategy.
- 3. Highlight how the modeling results may inform the environmental analysis of the LTW Restoration Project.

Day 1 Agenda: Tuesday, May 19, 2020 | 9:00 am - 2:00 pm

TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
9:00 am	Welcome, Zoom Overview, Agenda Review, Introductions	Sarah Di Vittorio, National Forest Foundation
	Opening Remarks, Jonathan Long	Jonathan Long, Forest
		Service Pacific Southwest
		Research Station (PSW)
9:10 am	Overview of Lake Tahoe West and Science	Nadia Tase, CalFire
	10-minute presentation followed by 5-minute Q&A	
9:25 am	Overview of LTW Modeling Effort	Pat Manley, PSW
	Overview of goals, scope, science products, and scenarios	Jonathan Long, PSW
	used in modeling	
10:00 am	BREAK (30 minutes)	
10:30 am	Results of Modeling Landscape Dynamics (Fire,	Charles Maxwell with Rob
	Vegetation, Carbon)	Scheller, North Carolina
	30-minute presentation followed by 10-minute Q&A	State University
11:10 am	Wildlife Habitat Modeling	Angela White, PSW
	25-minute presentation followed by 10-minute Q&A	
11:45 am	LUNCH BREAK (60 minutes)	
12:45 pm	Economics	Sam Evans, Mills College,
	20-minute presentation followed by 10-minute Q&A	with Matthew Potts,
		University of California, Berkeley
		Delikeley
1:15 pm	BREAK (15 minutes)	

Contact Information: Sarah Di Vittorio, National Forest Foundation, sdivittorio@nationalforests.org

TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
1:30 pm	Group Discussion: Take-homes for landscape-scale social ecological resilience and for management	All presenters
	30 minutes	LTW Staff: Stephanie Coppeto, Forest
	Pat Manley, Moderator	Service Lake Tahoe Basin Management Unit (LTBMU) Shana Gross, LTBMU
2:00 pm	ADJOURN	

Day 2 Agenda: Friday, May 29, 2020 | 9:00 am - 2:30 pm

TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
9:00 am	Welcome, Zoom Overview, Agenda Review, Introductions	Sarah Di Vittorio, National Forest Foundation
9:10 am	Introduction to Today's Workshop Orientation to today's talks and associated science products	Pat Manley, PSW Jonathan Long, PSW
9:20 am	Effects of treatment in aspen-conifer stands on fire behavior and stand structure 15-minute presentation followed by 5-minute Q&A	Chad Hoffman and Justin Ziegler, Colorado State University
9:40 am	Effects of thinning on fuels and tree vigor 15-minute presentation followed by 5-minute Q&A	Brandon Collins , University of California, Berkeley
10:00 am	BREAK (15 minutes)	
10:15 am	Effects of forest thinning on snowpack and downstream hydrology 25-minute presentation followed by 10-minute Q&A	Adrian Harpold and Sebastian Krogh Navarro, University of Nevada, Reno
10:50 am	 Water Quality Watershed Modeling of Disturbances (15 min) Roads and Water Quality (15 min) 10-minute Q&A 	Mariana Dobre, University of Idaho Jonathan Long, PSW
11:30 am	LUNCH (60 minutes)	
12:30 pm	Smoke Impacts and Feasibility Indicators 15-minute presentation followed by 5-minute Q&A	Jonathan Long, PSW
12:50 pm	 Indicators & Ecosystem Management Decision Support Overview of resilience indicators (10 min) and Q&A (5 min) Results of analysis (20 min) and Q&A (10 min) 	Jonathan Long, PSW Eric Abelson, PSW
1:35 pm	BREAK (25 minutes)	

TIME	AGENDA ITEM	PRESENTER
2:00 pm	Group Discussion: Take-homes for landscape-scale social ecological resilience and for management 30 minutes	All Presenters LTW Staff: Jen Greenberg, California Tahoe Conservancy
	Pat Manley, Moderator	Brian Garrett, LTBMU
2:30 pm	ADJOURN	